Land van de Godendrank

Een buitengewoon boeiende nieuwe wijnstreek

Meer dan 7000 jaar geleden
Meer dan 7000 jaar geleden dronken mensen ten zuiden van de Kaukasus al wijn, dat bewijzen resten van pitten en amfora’s. We weten ook dat de Mesopotamiërs wijn importeerden, de Perzen eigen wijngaarden hadden en de Egyptenaren hun graftombes versierden met wijnranken. Voor koningen, keizers en farao’s was het edele sap van de wijnrank vele eeuwen geleden al de geliefkoosde drank. Maar waar ligt de oorsprong van de wijncultuur?
Geschiedenis, legende of mythe
In het boek Genesis lezen we dat Noach de eerste wijngaard plantte (en zich lazarus dronk), toen hij voet aan land zette na de zondvloed. Maar volgens een Perzische legende was het een meisje uit de harem van de mythische koning Jamshid die wijn per toeval ontdekte. Een Babylonisch epos vertelt dan weer over de held Gilgamesj die op zoek ging naar onsterfelijkheid. Hij trof in het rijk van de zon de betoverende wijngaard van godin Siduri aan …
Een geschenk van de goden?
Was wijn dan een geschenk van de goden? Of stalen wij dit genot op een onbewaakt moment? Het vergiste druivensap bezit in elk geval enkele goddelijke kwaliteiten. Wijn brengt vreugde en inspiratie, verjaagt angsten en zorgen, versterkt gevoelens van verliefdheid en doet ons dromen najagen. Met voldoende wijn wanen wij ons god op aarde en vangen wij een glimp van de onsterfelijkheid. Als wijn is in de man, denkt hij dat hij alles kan, ;).
Op zoek naar het Land van Nectar
En wijn kan bovendien, zo goddelijk lekker zijn! Gelukkig hoeven we hiervoor niet naar Georgië of Perzië. De fijnste wijnen vinden we tegenwoordig heel dicht bij huis. Toen Jean Bellefroid in 1964 de ‘eerste’ wijngaard plantte in Kerniel, Borgloon, werd de kiem gelegd voor een opmerkelijke renaissance van onze wijnbouw. Borgloon is sindsdien het epicentrum van een buitengewoon boeiende nieuwe wijnstreek. Stel je voor: het Land van Nectar? In je achtertuin!