De innovatiefste wijnbouwer van de Lage Landen

Over doceren, experimenteren, rebelleren en vinifiëren

Tegelijk een autoriteit en een buitenbeentje

Prof. dr. Ghislain Houben doceert economie aan de Universiteit van Hasselt en de Katholieke Universiteit van Leuven. In 2002 begon hij met 250 stokken chardonnay op de landbouwgrond die hij van zijn vader erfde. Inmiddels plantte hij op een oppervlakte van 6,5 hectare meer dan 20 verschillende druivenrassen. In tegenstelling tot de meeste Belgische wijnbouwers heeft hij meer rode dan witte druivenrassen en werkt hij zowel met klassieke (Europese) als met nieuwe (hybride) rassen. Professor Houben is tegelijk een autoriteit én een buitenbeentje in de Belgische wijnbouw. Hij roeit graag tegen de stroom in.

 

Klassieke en experimentele wijnen

Ghislain houdt van vinifiëren en maakt naast enkele klassiekers ook wijnen voor echte wine geeks zoals wijnen vergist met brett (‘lambiekgisten’), wijnen op kersenhout (type sherry), dry hopped wijnen … In 2016 maakte hij de eerste Belgische Orange Wine. Wijndomein Hoenshof experimenteert met verschillende soorten hout, graniet, terracotta .. .

Friszoete en droge fruitwijnen van Haspengouws fruit

De laatste jaren focust Ghislain ook op fruitwijnen zoals ciders en wijnen van aardbeien, kruisbessen, rabarber, pruimen en kersen. Zijn sublieme friszoete ijswijnen van appel en peer werden al in binnen- en buitenland bekroond.

Wijnen op maat van restaurants en evenementen

Verschillende toprestaurants maakten in samenwerking met Land van Nectar hun eigen unieke blend op Wijndomein Hoenshof, zoals Pure C**, Cuines 33*, Vivendum*, De Kristalijn*, L’Epicerie du Cirque, Vlass, Akko, Haute Cookure … Restaurants kunnen ook hun eigen unieke barrique komen kiezen. Elk vat wijn ontwikkelt zich namelijk anders en heeft dus een eigen unieke smaak. Voor FoodFest 2018 in Cadzand creëerden wij een Gin Ice Wine als welkomstdrank en voor de promotie van het Belgische Wagyu van Hof van Ossel blendden wij een speciale Belgian Wagyu blend.

 

Topgastronomie en referenties

De topgastronomie kan onze wijnen wel smaken. Zo werk(t)en wij onder meer al samen met De Jonkman** (Brugge), Tim Boury** (Roeselare), Vrijmoed** (Gent), Pure C** (Cadzand, NL), Slagmolen**, Cuchara** (Lommel), Magis* (Tongeren), La Belle* (Geel), Sel Gris* (Knokke), Cuines 33* (Knokke), De Kristalijn* (Genk), Vivendum* (Dilsen Stokkem), Castor* (Waregem), Le Moulin Hideux* (Bouillon), Philippe Meyers* (Braine L’Alleud), L’Epicerie du Cirque (Antwerpen), Hert (Turnhout), 6 Zinnen (Hasselt), Haute Cookure (Oostmalle), Commotie (Gent), Vlass (Middelkerke), Caillou (Knokke) en vele anderen.