fbpx

Wijnstreek met veel geschiedenis en veel toekomst

Over Romeinen, Kelten, ijstijden, vulkaanuitbarstingen, klimaatopwarming en schelpjes

Meer dan 2000 jaar wijngeschiedenis

De Romeinen stichtten meer dan 2000 jaar geleden Tongeren en settelden zich op de vruchtbare gronden van Haspengouw. Mogelijk brachten zij de wijnbouw naar onze streken, misschien waren het zelfs de Kelten. Ook tijdens de Middeleeuwen werd er in onze streken flink wat wijn verbouwd.  De oudste vermelding van wijnbouw in Borgloon dateert uit 1079. “In een schenking maakt men gewag van 20 roeden wijnranken.” Bron: wijnvaneigenbodem.be

1963, start renaissance Loonse wijnen

De ‘kleine ijstijd’ in de 17e eeuw en de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815 vernietigden al onze wijngaarden. Toen Jean Bellefroid in 1963 een wijngaard plantte in Borgloon, werd de kiem gelegd voor de renaissance van onze wijnbouw. Op dit moment heeft Borgloon, een ‘stadje’ met 10 000 inwoners, met 9 ‘officiële’ wijnbouwers de grootste concentratie aan wijnbouwers van België. En vergeet zeker ook de amateur-wijnbouwers niet! Logisch dus dat je hier ook de beste Belgische wijnen vindt.

De klimaatopwarming en het glooiende landschap

Door de opwarming van de aarde verschuift de wijngrens geleidelijk aan naar het Noorden. Limburg zou nu hetzelfde klimaat hebben als de Bourgogne 30 jaar geleden.  Bovendien is Borgloon een heuvelachtige streek, dit creëert op heel wat percelen een gunstig microklimaat. Op de hellingen is het warmer, krijgen de druiven meer zon en loopt het water beter af, dat verkleint de kans op schimmelvorming en vriesschade in het najaar.

Leem, klei, mineralen en kalk

Borgloon heeft löss als ondergrond, deze fijne leem bestaat voor een groot deel uit kwarts (mineralen) en een klein deel uit klei. Op 6 meter diepte bevindt zich mergel, een kalkrijk gesteente. 30 miljoen jaar geleden lag Zuid-Limburg onder het zeeniveau waardoor veel schelpjes en kalkskeletten in de bodem voorkomen. Met de natte Europese winters en droge zomers zijn de kalkrijke gebieden van belang voor een goede oogst.