fbpx

De elegantste Méthodes Traditionnelles van België

Over Romeinse villa’s, Franse wijnstokken, moeders en echtgenotes

Een wijngaard met Romeinse roots

De adembenemende wijngaard is gelegen in Broekom, Borgloon. Eind jaren tachtig werden hier resten van de Romeinse villa ‘Sassenbroek’ gevonden. Vermoedelijk werd hier reeds in de tijd van de Romeinen aan wijnbouw gedaan. In 2011 werd een 2 hectare grote kalkhoudende zuidhelling aangeplant met wijnstokken van Franse origine voor het maken van mousserende wijn. De wijnen kregen de naam Claire Martin, naar de moeder van Johan, de oorspronkelijke eigenares van de gronden. Meer info over het domein vind je op hun website.

Johan Bellens en Karen smets

Johan Bellens is de wijngaardenier en wijnmaker. Met zijn achtergrond als tuin- en landschapsarchitect en zijn jarenlange ervaring in de tuinbouw, weet hij als geen ander hoe je een wijngaard kan laten floreren. Het wijnmaken leerde hij tijdens een opleiding wijnbouwer en van collega-wijnbouwers. Een doorgedreven kennis gecombineerd met de passie voor het métier en een niet-aflatend enthousiasme leidden tot een topproduct. Karen Smets, echtgenote van Johan, staat in voor het administratieve luik, voor de PR en voor nog zoveel meer.

Méthode Traditionnelle, brut natuur

De mousserende wijnen onderscheiden zich door hun fris en fruitig karakter, aangevuld met een mineraliteit die ontspruit uit de kalkrijke Haspengouwse bodem. Deze wijnen zijn allemaal gemaakt volgens de méthode traditionnelle en zijn allemaal brut natuur. De Classique is een mengeling van chardonnay, pinot blanc en pinot noir. De sublieme Blanc de Blancs is gemaakt van 100% chardonnay uit de mooiste delen van de wijngaard. Nieuw zijn de Rosé, een monocépage van pinot noir, en de ongefilterde Sauvage van chardonnay en pinot blanc.

Pinot Blanc, een speling van het lot

Omwille van de uitzonderlijke weersomstandigheden in de zomer en de nazomer van 2018 was een gedeelte van de Pinot Blanc te rijp om een mousserende wijn mee te maken. Daarom besloot Johan om met een deel van de Pinot Blanc een stille witte wijn te maken. De Pinot Blanc is een frisse, fruitige wijn waarin je de mineraliteit van het terroir herkent! Gezien het succes van de Pinot Blanc 2018, volgde een jaar later de Pinot Blanc 2019 …